Znaki

Značilno je, da se pri višanju starosti ter napredovanju bolezenskega stanja veča tudi pogostost znakov kronične venske bolezni.

Strokovnjaki ocenjujejo, da ima dobra polovica odraslih prisotne vidne znake kronične venske bolezni.

Pojavnost metličastih in mrežastih ven

Razširjene venule v koži so znane predvsem kot metličaste vene. Če so podkožne vene razširjene in modrikaste barve, se imenujejo mrežaste vene. Pojavnost teh je vidna pri več kot 50 % bolnikov že v začetni fazi kronične venske bolezni.

DETRALEX_www_01.1.3.slika01
Krčne žile oziroma varice

Krčne žile so podkožne razširjene vene premera okoli 3 mm ali več. Vedno jih merimo v stoječem položaju. Približno polovica prebivalstva ima blažjo obliko krčnih žil, medtem ko ima slaba četrtina prebivalstva velike debelne krčne žile.

DETRALEX_www_01.1.3.slika02
Oteklina

Velja za najbolj prepoznaven znak kronične venske bolezni. Njen nastanek je pogojen z vidnim povečanjem prostornine medcelične tekočine. Otekline se lahko pojavljajo že v začetnem stadiju kroničnega obolenja žil, vendar v večini primerov tekom noči popolnoma uplahnejo.

DETRALEX_www_01.1.3.slika03

Spremembe na koži (morebitna sprememba pigmentacije, lipodermatoskleroza, kožni ekcem …)

Če imate težave s spremembo pigmentacije, se ta najpogosteje kaže s temno obarvano kožo, ki nastane zaradi ekstravazacije eritrocitov in hemoglobina, ki prehaja iz žilja v medcelično podkožje. Pojavnost je predvsem v predelu gležnja, lahko pa se razširi tudi na golen ter stopalo. Kronično vnetje kože ter podkožja tekom poznejšega stadija povzroča fibrozo ter hipopigmentiranost kože. Pri napredovanju ter hudi obliki kroničnega vnetja ven je govora o lipodermatosklerozi in beli atrofiji (atrophie blanche). Zunanji dejavniki dodatno vplivajo na samo poslabšanje goleni, saj se koža vname in pride do nastanka ekcema.

DETRALEX_www_01.1.3.slika04

Venska razjeda (znana tudi kot rana na goleni)

Zadnji stadij oz. najhujšo stopnjo kronične venske bolezni predstavlja venska razjeda. Poteka kronično, s starostjo pa je tveganje za njeno pogostost večje. Starostniki do šestdesetega leta starosti v povprečju nimajo težav z zapleti bolezni, medtem ko odstotek starostnikov nad sedemdesetim letom trpi zaradi venske razjede. Sam nastanek venskih razjed je odvisen od predhodnih stopenj kronične venske bolezni.

DETRALEX_www_01.1.3.slika05

Hemoragija zaradi rupture (predrtja) varikozne vene

Raptura varikozne vene povzroča močne krvavitve, zato je pomembno, da se uležete, dvignete nogo v navpičen položaj ter nemudoma pokličete zdravnika. Če imate koga v bližini, vam mora močno povezati mesto krvavitve, da se ta ustavi.

Viri:

  • The Vein book, J. J. Bergan, 2014
  • Vein Consult program, International Angiology, V31/2, 2012

Strokovno pregledal: asist.mag. Matej Makovec, dr.med., specialist kirurg (Zdravnik v ambulanti – venula.si)