Pogosta vprašanja

Kdaj se začnejo pojavljati prve težave?

Težave se lahko pojavijo kadarkoli, običajno po 30., še pogosteje pa po 40. letu starosti. Kronična venska bolezen je enako pogosta tako pri moških kot pri ženskah, čeprav je po 60. letu starosti več žensk, ki ima to diagnozo.

Ali je kronična venska bolezen zdravstvena težava, ki se lahko podeduje?

Da, kronična venska bolezen se zelo pogosto deduje. Predvideva se, da je oslabljena venska stena, ki pripelje do bolezni, pogosto prirojena.

Kateri so najbolj pogosti simptomi?

Simptomi so značilno prisotni od začetka bolezni in so običajno prvi vzrok za obisk bolnikov s kronično vensko boleznijo pri zdravniku.
Najpogostejši simptomi so: tope ali pekoče bolečine v nogah, občutek težkih nog, oteklina v predelu gležnja, ki se lahko širi v stopalo in meča, krči, srbenje in nemirne noge. Zmanjšajo se pri počitku leže ali z dvignjenimi nogami.

Kako nastane venska razjeda?

Venska razjeda je najhujša oblika kronične venske bolezni. Ko proces napredovanja bolezni traja dlje časa, se namreč pojavijo različna vnetja, ki jim strokovno pravimo hipostazični dermatitis, to je vnetje goleni zaradi zastoja krvi in škodljivih snovi v njej. Pri hipostazičnem dermatitisu, ko je noga pordela in otečena, tekočina lahko začne ‘mezeti’ skozi kožo. Če tega ne zdravimo, se naredi rana oziroma razjeda.

Ali je res, da nosečnost še pospeši bolezen?

Nosečnost je zagotovo eden od dejavnikov, ki še pospeši KVB, in sicer zaradi hormonskih sprememb. Res pa je, da v polovici primerov krčne žile po porodu izginejo. Pri ženskah, kjer so krčne žile v družini, je stanje ponavadi slabše.

Kakšno vlogo igrajo zaklopke v venah?

V venah imamo tako imenovane zaklopke, ki so nameščene v stenah ven na vsakih nekaj centimetrov.
Normalno kri teče v smeri proti srcu, če pa bi poskušala teči v nasprotni smeri, bi se zaklopke zaprle in to preprečile.
Med novejšimi spoznanji o kronični venski bolezni je pomembna začetna vloga levkocitov (belih krvnih telesc), ki se prilepljajo na površino venskih zaklopk in povzročajo vnetje. Le-to pa pospeši okvaro zaklopk.

Se je res pametno izogibati sedenju s prekrižanimi nogami?

Da, ker ob tem kri zastaja in zato v nogah prihaja do povečanega pritiska.

Ali so visoke pete lahko stopnička do bolnih žil?

Da, lahko, saj povzročajo zastajanje krvi, zaradi nezadostnega delovanja mišičnih črpalk, kot imenujemo mišice goleni, ki pri hoji črpajo kri iz ven proti srcu. Tudi čevljem brez ortopedske oblike stopala se izogibajte.

Kdaj je dobro začeti z jemanjem venoaktivnih zdravil?

Z venoaktivnimi zdravili je dobro začeti že v začetnih stopnjah bolezni, ko bolnik čuti bolečine in ima občutek težkih, pekočih nog, vendar se spremembe na koži ali krčne žile še ne pojavljajo. Venoaktivno zdravilo se priporoča tudi ob že razviti klinični sliki, ko so prisotne krčne žile, otekanje nog, razjede…
Najbolj uporabljano zdravilo za zdravljenje te bolezni je zdravilo Detralex, mikronizirana prečiščena flavonoidna frakcija.

Za kakšna zdravila gre in kako učinkujejo?

Že v začetnih stopnjah bolezni, ko bolniki začutijo bolečine v goleni in imajo občutek težkih in napetih nog oziroma nočne krče, strokovnjaki priporočajo zdravljenje z venoaktivnimi zdravili, zlasti mikronizirano prečiščeno flavonoidno frakcijo, ki je v Sloveniji na voljo pod imenom Detralex. Detralex je zdravilo s klinično dokazano učinkovitostjo v zdravljenju vseh stopenj te bolezni. V svetu ga priporoča veliko uglednih zdravniških združenj in smernic za zdravljenje KVB.

Venoaktivna zdravila učinkujejo na venski sistem spodnjih okončin. Delujejo tako, da zmanjšajo vnetje v drobnem žilju in ob zaklopkah venskega sistema, povečajo elastičnost ven in tako krepijo in varujejo žilno steno pred poškodbami ter posledično učinkovito zmanjšujejo simptome bolezni, hkrati pa preprečujejo njeno napredovanje.

V kombinaciji z drugimi zdravljenji, predvsem s kompresijsko terapijo, ki velja za temelj zdravljenja KVB, je Detralex učinkoviti tudi pri napredovanih oblikah kronične venske bolezni, kot so venske razjede.

Detralex torej s svojim protivnetnim delovanjem ščiti venske zaklopke in mikrocirkulacijo ter na ta način zmanjšujejo simptome bolezni.
Bolniki zdravilo Detralex dobro prenašajo, poleg tega pa ni znanih interakcij z drugimi zdravili. Ta podatek je zlasti pomemben za bolnike z drugimi kroničnimi boleznimi.

Zdravilo Detralex je v obliki tablet in ga je mogoče kupiti v lekarnah brez recepta. Zdravilo se jemlje po eno tableto dvakrat na dan. Zdravljenje navadno traja več mesecev ali celo let. Zdravilo je potrebno jemati vsaj nekaj tednov, da se opazijo ugodni učinki. Če se znaki bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v šestih tednih, se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

Kakšno vlogo igrajo zaklopke v venah?

V venah imamo tako imenovane zaklopke, ki so nameščene v stenah ven na vsakih nekaj centimetrov. Normalno kri teče v smeri proti srcu, če pa bi poskušala teči v nasprotni smeri, bi se zaklopke zaprle in to preprečile. Pri KVB pa zaradi razširjene vene zaklopka ne deluje več in kri lahko steče nazaj. Med novejšimi spoznanji o kronični venski bolezni je pomembna tudi začetna vloga levkocitov (belih krvnih telesc), ki se prilepljajo na površino venskih zaklopk in tako povzročajo vnetje. Le-to pa pospeši okvaro zaklopk.

Kako lahko pomagajo medicinske nogavice?

S stiskanjem noge od zunaj (s povoji ali medicinskimi nogavicami) se venska stena mehanično približa in tako zaklopka znova prepreči zastajanje krvi v nogah.

Ali lahko rečemo, da je ta bolezen posledica sodobnega načina življenja?

Prav gotovo. Vzroke najdemo v sodobnem načinu življenja posameznika, ki zajema pogosto sedenje, prisiljena drža, stanje na mestu, čezmerna telesna teža, pretesna oblačila, neudobna obutev in na splošno premalo telesne aktivnosti.

Ali lahko preprečimo nastanek krčnih žil?

Zaenkrat še ne, vendar lahko s spremenjenim načinom življenja in opazovanjem svojega telesa preprečimo nastanek hujših oblik KVB in lajšamo simptome oziroma zaustavimo napredovanje bolezni. Če bolnik pride k zdravniku pravočasno, mu le-ta lahko predpiše primerno zdravljenje.

Kakšne oblike zdravljenja obstajajo pri nas?

Oblik je več, odvisne pa so od stopnje bolezni. Kompresijsko zdravljenje (npr. nošnja ustreznih medicinskih kompresijskih nogavic ali povijanje nog) velja za osnovno. Venoaktivna zdravila v obliki mikronizirane prečiščene flavonoidnefrakcije , zdravilo Detralex, učinkovito zmanjšujejo že prve simptome, upočasnijo napredovanje bolezni in tudi pospešijo celjenje razjed. Glede na velikost in obsežnost poškodovanih ven se zdravnik lahko odloči tudi za sklerozantno zdravljenje, vbrizganje sklerozantnega sredstva v obolelo veno, za zdravljenje.z laserjem ali operativno zdravljenje.