Nasveti za nego zadnjika

ODVAJANJE BLATA: Potrebna je skrb za redno odvajanje mehkejšega blata.
Normalen ritem odvajanja blata se razlikuje pri vsakem posamezniku. Za nekoga je lahko popolnoma normalno, da odvaja enkrat na nekaj dni, za drugega pa, da odvaja večkrat dnevno. Blata ne zadržujte, temveč odvajajte takoj, ko začutite poziv, če je to seveda mogoče. Odvajanje mora potekati hitro, največ do pet minut, brez dolgotrajnega posedanja na straniščni školjki ali napenjanja. Namreč če prepogosto zadržujemo blato, rektalni refleks pojenja in mišičje se preneha sproščati, posledica tega pa je napenjanje in težave ob odvajanju. Če so prisotne težave z zaprtjem in težavnim odvajanjem, se pred tem priporoča uporaba glicerinskih svečk, maslenih svečk, olivnega olja ali kakšnega drugega naravnega in mastnega mazila. Z vnosom v analni kanal pospešimo odvajanje, prav tako pa zmanjšamo trenje med blatom in steno analnega kanala in s tem bistveno zmanjšamo možnost nastanka poškodb in posledično težav. Pomembna je tudi konsistenca blata; to mora biti dobro formirano, mehkejše konsistence in rahlo vlažno.

PREHRANA: Pijte zadostno količino tekočine, izogibajte se večjim količinam alkoholnih pijač in močno začinjeni hrani.
Za uravnavanje konsistence blata se svetuje pitje večje količine tekočine, ob zaprtju pa tudi uživanje mineralne vode z magnezijem (uživamo na tešče, mlačno ali toplo in brez mehurčkov) ter večji vnos vlaknin s prehrano. Največ vlaknin vsebujejo semena, fižol, grah, oreščki, večina svežega sadja in zelenjava. Prav tako se izogibajte uživanju večjih količin alkoholnih pijač, kave, gaziranih pijač, kisa oziroma okisane ter začinjene hrane.

REKREACIJA: Redno gibanje in skrb za fizično pripravljenost dobro vplivata na splošno počutje in tudi prebavo.
Izogibajte se dvigovanju težkih bremen. Kadar imate težave, se izogibajte športom, kot sta na primer kolesarjenje ali jahanje.

HIGIENA: Potrebna je redna menjava spodnjega perila in redna nega.
Zadnjično odprtino umivajte pod tekočo vodo, vendar ne usmerjajte prhe ali vode pod pritiskom neposredno proti zadnjični odprtini, saj lahko voda pod pritiskom povzroči poškodbe. Na koži je zaščitni sloj, ki ga lahko s pretiranim umivanjem, uporabo gelov in mil ali grobim brisanjem z brisačo poškodujete in na ta način izpostavite kožo morebitnim okužbam. Uporabljajte le neodišavljen straniščni papir, z njim pa zadnjika ne drgnite grobo. Po odvajanju priporočamo umivanje. Prav tako odsvetujemo uporabo vlažilnih robčkov, uporabite raje le z vodo navlažen robček ali gazo.
Vsaj enkrat dnevno predel namažite z naravnimi negovalnimi mazili. Mazilo s prstom vtrite v stene zadnjega dela analnega kanala. Če imajo mazila in kreme priložene nastavke, se njihovi uporabi izogibajte, saj vam najboljši nadzor za nanos, pritisk in tudi zaznavanje morebitnih nepravilnosti zagotavlja vaš prst.

STRES: Psihični ali fizični stres močno vpliva na splošno telesno počutje in prebavo ter hkrati na nastanek bolezni zadnjika.
Z napenjanjem pri odvajanju, s pretirano telesno aktivnostjo ali težjim fizičnim delom je možnost pojava bolezni zadnjika večja.

OSTALO: Izogibajte se pretirani toploti in ozkim oblačilom.
Ne zadržujte se predolgo na vročih mestih (kot so savne, bazeni z vročo vodo). Izogibajte se nošenju zelo tesnih oblačil.

GENETSKI DEJAVNIKI: Nekaj vpliva ima tudi dednost.
Predvideva se, da nekatere bolezni pogosteje nastanejo, ob vseh dodatnih dejavnikih, tudi zaradi genetskih predispozicij.

ANALNI SEKS: Pomembna je ustrezna priprava.
Čiščenje predela izvajajte nekaj ur pred odnosom in ne neposredno pred njim, saj lahko tudi s čiščenjem povzročite manjše poškodbe sluznice. Vedno uporabljajte kondom in lubrikant na vodni osnovi. Če je odnos boleč, je treba prenehati. Tudi po odnosu prhanje predela izvajajte šele po nekaj urah.

NAJPOMEMBNEJE JE, DA OB PRISOTNOSTI TEŽAV OBIŠČETE ZDRAVNIKA!

Viri:

Kirurški center Zdrav splet. URL: http://www.zdravsplet.si/
Moore E. Anal Hygiene. Sussex surgery. [Elektronski vir] 11. januar 2009. URL: http://www.sussexsurgery.com/medical%20information/bowel-and-anus-problems/anal-hygiene.

http://www.hemorrhoid.net. Anal Hygiene. [Elektronski vir]. URL: http://www.hemorrhoid.net/pdf_forms/ANAL%20HYGIENE.pdf.
Morin J. Anal pleasure & health. 4. izdaja. US : Down three press, 2010.
McKinley Health Center, Anal sex: Questions and Answers. [Elektronski vir] The Board of Trustees of the University of Illinois, 2008. URL: http://www.mckinley.illinois.edu/handouts/anal_sex.html.

Prispevek sta pripravila: asist. Ana Ramšak, dr. med. in doc. dr. Boštjan Mlakar, dr. med, spec. abdominalne kirurgije; Kirurški center Zdrav splet.