Laserska operacija krčnih žil

krčne žile od znotrajKrčne žile so bolezensko zadebeljene in zvijuganimi vene, ki se tipično pojavljajo na spodnjih okončinah. Predstavljajo estetski in pa tudi funkcionalni problem, saj lahko povzročajo otekanje spodnjih okončin, povzročajo krče in bolečine. Nezdravljene krčne žile lahko s časom povzročijo nastanek kroničnih razjed goleni.

Operacija krčnih žil je ena izmed možnosti zdravljenja, ki ponuja dolgotrajne in predvidljive rezultate. Cilj operacije je, da se iz venskega krvnega obtoka spodnjih okončin trajno izloči bolezensko spremenjene vene.

Prednosti laserske operacije krčnih žil

Laserska operacija krčnih žil, ki jo imenujemo tudi EVLA (EndoVenska Laserska Ablacija) je sodobna metoda zdravljenja krčnih žil, ki ima številne prednosti pred klasično operacijo krčnih žil:

  • lasersko operacijo krčnih žil se opravi ambulantno, v lokalni anesteziji in blagi sedaciji. Izognemo se tveganjem za zaplete, ki so povezani z uporabo splošne ali regionalne anestezije.
  • uporaba ultrazvoka (UZ) med operacijo omogoča zaporo vseh okvarjenih ven in perforatorjev, zdrave žile pa ostanejo neprizadete;
  • izguba krvi med operacijo je zanemarljiva, v primerjavi s klasično operacijo krčnih žil;
  • poškodba tkiv med posegom je bistveno manjša, kot pri klasični operaciji krčnih žil;
  • okrevanje po posegu je zato relativno hitro in nezahtevno, pacient/-ka pa po posegu prične takoj hoditi;
  • Hospitalizacija ni potrebna, saj gre pacient/-ka po posegu domov.

 

Ambulantni pregled pred operacijo

Pred posegom je potrebno opraviti pregled pri žilnemu kirurgu, ki bo opravil tudi UZ ven spodnjih okončin. Ultrazvok omogoča kirurgu jasen in natančen prikaz okvarjenih ven in perforatorjev ter omogoča ustrezno planiranje operacije.

Operacija

Laserska operacija krčnih žil traja približno 60 – 90 minut za eno okončino. Operiramo lahko tudi obe okončini hkrati, poseg pa se temu primerno podaljša.

Pred posegom pacient/-ka prejme tableto analgetika in pomirjevala. V operirano področje najprej vbrizgamo tekočinsko mešanico lokalnega anestetika in tako zagotovimo povsem neboleč poseg.

Pod kontrolo UZ uvedemo v okvarjeno veno posebno optično vlakno. Preko uvedenega optičnega vlakna v veno dovajamo visokoenergijsko lasersko svetlobo in jo tako vzdolž njenega celotnega poteka termično zapremo.

Manjše, podkožne, zvijugane vene ob koncu laserskega posega kirurško odstranimo skozi drobne (2 mm velike) luknjice v koži. Ranice ob koncu posega ne šivamo, pokrijemo jih le z obliži, na operirano okončino pa namestimo kompresijsko nogavico. Namestimo tudi elastični povoj, ki ostane na nogi le nekaj ur.

Pacient/-ka prične takoj po posegu hoditi in gre lahko domov že po 20 minutah.

Po operaciji

Elastični povoj je potrebno odstraniti 3 ure po posegu. Kompresijsko nogavico je potrebno v predpisanem režimu uporabljati še 4 tedne po operaciji. Jemanje analgetikov je potrebno približno teden dni. Tako pred, kot po posegu svetujemo jemanje venoaktivnih zdravil.

K normalnim dnevnim aktivnostim se lahko pacient/-ka vrne že po 2 dneh, v tednu dni pa bo zmožen/-na opravljati večino telesnih aktivnosti. Bolniški stalež ponavadi traja teden dni.

Nekaj tednov po posegu se odsvetuje daljše stanje ali sedenje, izpostavljanje vročini in intenzivna telovadba. Po operaciji se priporočajo kratkotrajni sprehodi, večkrat na dan.

Več informacij o laserskem zdravljenju krčnih žil lahko preberete na https://www.estetika-milosevic.si/krcne-zile.

Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS

https://www.estetika-milosevic.si

http://bit.ly/estetika-milosevic