Kirurško zdravljenje hemoroidov

Hemoroidi nastanejo zaradi povišanega pritiska v hemoroidalnih venah, ki se zato razširijo in izbočijo. Hemoroidi so zelo pogosti, zlasti pri starejših od 50 let, kjer se pojavljajo v približno 50%.

Vzroki za nastanek hemoroidov so različni. Najpogostejši med njimi so zaprtje in napenjanje ob odvajanju blata, dolgotrajna driska ter nosečnost. V nosečnosti plod pritiska na malo medenico in preprečuje normalen odtok krvi iz hemoroidalnih ven. Hemoroidi lahko nastanejo tudi zaradi kronične bolezni jeter, ki privede do kronično povečanega tlaka v hemoroidalnih venah in razvoja hemoroidov.

Notranji hemoroidi se nahajajo globje v analnem kanalu in ne povzročajo bolečin ali srbenja. Opazimo jih, ko prično krvaveti ali se tako močno povečajo, da se ob napenjanju bočijo ali izpadajo iz analnega kanala. Notranji hemeroidi so mehki na otip, ne bolijo, ob draženju pa lahko zakrvavijo. Vidimo jih predvsem pri prokoskopiji, ko v analni kanal in zadnjik pogledamo s posebnim inštrumentom, proktoskopom.

Zunanji hemoroidi se nahajajo pod kožo, ki obdaja analno odprtino, so stalno vidni, močneje se izbočijo po daljšem sedenju ali napenjanju. Zunanji hemeroidi so mehki in na otip neboleči, skozi kožo ponavadi temno-modrikasto prosevajo. Ker se nahajajo v oživčenem področju, lahko povzročajo srbenje, bolečine in lahko tudi zakrvavijo. Kadar v hemoroidalni veni nastane krvni strdek, govorimo o tromboziranem hemoroidu, ki ponavadi močno boli.

Notranji in zunanji hemoroidi

1 – Zadnjik

2 – Notranji hemoroidi

3 – Zunanji sfinkter

4 – Notranji sfinkter

5 – Zunanji hemoroid

6 – Zobata črta

 

Simptomi in znaki hemoroidalne bolezni

Najpogosteje se ob odvajanju blata pojavi neboleča krvavitev iz zadnjika. Lahko se pojavi svetlo rdeča kri na blatu ali pa kri kaplja kar v straniščno školjko. Krvavitev se ponavadi ustavi sama. Med simptome hemoroidov uvrščamo tudi analni srbež, ki ga hemoroidi pogosto povzročajo. Hemoroidi so lahko tudi asimptomatski in naključno odkriti pri proktološkem pregledu zaradi kake druge bolezni, kot je naprimer analna razpoka ali analna fistula.

Ob pojavu krvavitve iz zadnjika je vedno potrebno obiskati zdravnika, da se opredeli jasen vzrok. Vzroki za krvavitev iz prebavil so številni, nekateri med njimi so tudi zelo nevarni. Podobne simptome in znake kot jih povzročajo hemoroidi, lahko povzročajo tudi vnetna črevesna bolezen, okužbe in tumorji prebavil.

Zdravljenje hemoroidov

Kirurško zdravljenje hemoroidov je varno in učinkovito. Operacija je smiselna tedaj, ko težav ni bilo moč odpraviti s konzervativnimi ukrepi, ki vključujejo dietne ukrepe ter uporabo odvajal za redno odvajanje mehkega blata, izogibanje daljšemu sedenju, redno telesno aktivnost, uporabo mazil in svečk ter jemanje venoaktivnih zdravil (Detralex).

Zunanja hemoroidalna trombektomija je poseg, s katerim zdravimo boleč, tromboziran zunanji hemoroid. Poseg se opravi v lokalni anesteziji. Pri operaciji se prereže tromboziran hemoroid in se iz njega odstrani krvni strdek. Bolečinsko olajšanje po posegu je takojšnje. Poseg je najbolje opraviti v prvih 72 urah po nastanku težav.

 

Minimalno invazivni postopki

  • Podvezovanje z gumico je poseg, pri katerem se na bazo notranjega hemoroidalnega vozliča namesti elastična gumica, ki prekine njegovo prekrvavitev. Hemoroidalni vozlič odmre in v tednu dni sam odpade. Poseg ni boleč. Občasno se po nekaj dneh lahko pojavijo blage krvavitve. Resni zapleti so redki.
  • Sklerozacija je postopek, pri katerem se v hemoroidalni vozlič vbrizga zdravilo, ki povzroča zaprtje žile. Postopek je praviloma neboleč, vendar ni tako učinkovit, kot je podvezovanje hemoroidov z gumico.
  • Koagulacija (infrardeča, laserska, bipolarna) povzroči termično zaprtje notranjih hemoroidov. Postopek prav tako ni tako učinkovit, kot je podvezovanje hemoroidov z gumico.

 

Kirurško zdravljenje hemoroidov

Operativno zdravljenje pride v poštev tedaj, ko ostala zdravljenja niso bila učinkovita ali pa so hemoroidi preveliki. Operacijo je možno opraviti ambulantno ali hospitalno.

  • Klasično hemoroidektomijo se lahko opravi v lokalni, regionalni ali splošni anesteziji. Je učinkovita metoda zdravljenja izrazitih in ponavljajočih hemoroidov. Pri operaciji izrežemo hemoroidalne vozliče, rano pa pustimo odprto, da se zaceli sama. Okrevanje ponavadi traja nekaj tednov, bolečina pa je najbolj izrazita takoj po posegu in se v nekaj dneh omili. Po operaciji je potrebno redno jemanje analgetikov po nasvetu zdravnika. Skrbeti je treba za redno odvajanje mehkega blata in za redno analno higieno.
  • PPH ali steplerska hemoroidektomija je namenjena kirurškemu zdravljenju notranjih hemoroidov 3. ali 4. stopnje. Pri operaciji se s posebnim steplerskih inštrumentom odstrani del sluznice in notranjih hemoroidov. Zaradi izreza tkiva se preostali hemoroidi dvignejo na svoje prvotno mesto. Pri posegu se prekine tudi krvne žile, ki napajajo preostanek notranjih hemoroidov, zaradi česar se le-ti s časom zmanjšajo. Okrevanje je hitrejše kot pri klasični hemoroidektomiji, saj je manj bolečin in pooperativnih krvavitev.

Več informacij o hemoroidih si lahko preberete na https://www.estetika-milosevic.si/hemoroidi/

Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS

https://www.estetika-milosevic.si

http://bit.ly/estetika-milosevic

Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.